A vörösáfonyáról

Azt mindenki tudja, hogy a superfoodok azok a termékek, amelyek több szempontból is hatékonyan képesek támogatni az egészségünket, kiemelkedő tápanyag tartalommal rendelkeznek, valamint antioxidáns hatásokkal is bírnak. A vörösáfonya kiválóan beleillik ebbe a csoportba, amely gazdag vitamin és ásványi anyag tartalma mellett antioxidáns hatással is rendelkezik.A vörös áfonya, amelyet népies néven havasi meggyként és kövi málnaként is ismerhetünk a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény. Ez az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje,  sokban hasonlít a szőlőhöz, hiszen ez is egy alacsony, kúszó cserjén nő, ami maximum két méteres nagyságban nyúlik fel. Karcsú, drótos szárain nőnek levelei, virágai pedig sötét rózsaszín, visszahajló szirmokból épülnek fel. A porzók kinyúlnak a virágból, így a méhek számára könnyebben beporozhatók. A növénynek bogyótermése van, ami kezdetben fehér és csak később, érésekor válik mélyvörössé. A bogyó magában is fogyasztható, azonban túlságosan savas íze miatt általában feldolgozott formában találkozunk vele.

vorosafonya-lany 

A vörösáfonya történelme

A vörös áfonyát először 1550-ben egy bizonyos James White Norwood említi meg, aki úgy hivatkozik rá, mint az indiánok egyik fontos táplálékára.James Rosier könyvében, a The Land of Virginiában egy olyan történetet mesél, melyben az európaiak partraszállása során az indiánokkal egy csésze áfonyalevet fogyasztottak el. 1633-ban Massachussetsben elkel egy áfonyával festett alsószoknya 16 shillingért. 1640-ben Roger Williams Key into the Languages című könyvében bearberriesnek nevezi a vörös áfonyát, mivel látta, hogy a medvék egyik fő táplálékául szolgálnak. 1648-ban a prédikátor, John Elliott mondja, hogy a vörös áfonya ragyogása olyan akár az evangéliumoké. 

Az első vörös áfonyával készült recept 1663-ban jelenik meg a Pilgrim szakácskönyvben, amiben áfonyamártást készítenek belőle. 1667-ben New Englandben 10 hordó áfonyát is küldenek a három hordó tőkehal mellé az indiánoknak a megbékélés jeléül. 1669-ben Richar Cobb kapitány házában hatalmas lakoma volt, hogy megünnepeljék házasságát és a választás sikerességét és a pulykához áfonyaszószt kínáltak. 1672-ben John Josselyn New Englandi ritkaságok című írásában így ír az áfonyáról: "A vörös áfonya vagy bearberry egy kis növényen nő, mely a mocsaras területeken fellelhető. A bogyók halványsárgák, majd később pirosak és akkorák, mint a cseresznye. Néha tökéletesen kerekek, máskor oválisak, de mindegyiküknek fanyar íze van. Augusztus-szeptember között érnek be. Az indiánok és az angolok cukrozva fogyasztják vagy szószt készítenek belőle, ami a sültekhez kiváló. Kicsit hasonlít az íze az egreshez."

1683-ban említik meg először az áfonyalevet a Compleat Cook Guide című könyvben. 1703-ban a Harvard Egyetem évnyitóján az áfonya szerepel a menüben. 1816-ban megkezdődik a vörös áfonya kereskedelmi értékesítése, 1843-tól pedig nagyszabású termelése. 1860-ban vers születik a vörösáfonyáról The Cranberry Tart címmel, melynek szerzője Edward Watson.

A vörös áfonya elnevezés a craneberry szóból ered, ami darubogyót jelent. Ezt a nevet az első európai telepesektől kapta, akik úgy gondolták, hogy a vörös áfonya virága leginkább egy darura hasonlít. Később az elnevezés cranberryre módosult. Az észak-keleti kanadaiak a mossberry kifejezést használták, mivel a növény a mocsaras (moss) területeket kedveli. A 17. században sokszor hívták bearberrynek, mivel jellemzően a medvék tápláléka volt. Észak-Amerikában az őslakos amerikaiak voltak az elsők, akik élelmiszerként használták a vörös áfonyát. Az indiánok a vörös áfonya kivonatát színezőként, sebgyógyítóként és gyógyszerként is felhasználták. Sassamanashnak nevezték a gyümölcsöt, amit az éhező angol telepeseknek kínáltak, akik Massachusettsben építettek otthont számukra. Éppen ezért válhatott hálaadás napi étellé. 

Az USA-ban az 1900-as évektől egyre nagyobbá válik a vörösáfonya értékesítése. egyre több márka kerül a piacra és egyre nagyobb reklámokkal népszerűsítik a terméket. Megkezdődik a vörösáfonya tartósítása és feldolgozása.

A vörös áfonya egyes amerikai államokban és bizonyos kanadai tartományokban a növénytermesztés fő ágát képviseli. Rengeteg féle feldolgozott terméket készítenek belőle: kapható gyümölcslé, mártás, lekvár, cukrozott és szárított formában is. Az áfonyamártás nélkülözhetetlen eleme a hagyományos amerikai és kanadai hálaadáskor felszolgált menüknek és néhány európai téli fesztiválnak is. A 21. század elején a vörös áfonya úgy került forgalomba, mint szuper gyümölcs magas tápanyagtartalma és előnyös antioxidáns tulajdonságának köszönhetően.

Tőzegáfonya termékek
Újdonság

Bioheal Tőzegáfonyaforte 70db

Bioheal Tőzegáfonya forte 70db

Kiemelkedően magas proantocianidin tartalma mellett (32 mg/2 kapszula) echinacea és aranyvessző kivonatot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez, illetve segítik szervezetünk védekező rendszerének működését.

Ár: 2895 Ft
Megnézem

D-Mannose 500 mg kapszula120db (NOW)

D-Mannose 500 mg kapszula 120db (NOW)

D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.

Ár: 9475 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!