Ördögnyelv kapszula

Ördögnyelv magas rosttartalma miatt fontosnak tartják. Egyes élettani rendellenességek hátterében nagyon gyakran az elégtelen rostbevitel áll. Próbáld ki az ördögnyelv kapszula hatásosságát: http://multi-vitamin.hu/Ordognyelv-kapszulak.html

Olvasson további érdekességeket az ördögnyelv kapszula hatásairól:

http://ordognyelv.net/

A vörösáfonya étkezési célú felhasználása

vörösáfonya A leszüretelt vörös áfonya bogyóinak közel 95%-át feldolgozott formában juttatják be a piacra és nyersen csak a maradék % kerül elfogyasztásra. Általában gyümölcsléként, különböző italok formájában, szószokban és aszalt formában találkozunk vele. De persze kis mennyiségben frissen is kerül belőle értékesítésre, de ez csak igen kis mennyiség, hiszen nyersen fogyasztva sok ember számára tűnik túlságosan nyers és savas ízűnek, ráadásul sok esetben kesernyés utóíze is eltántorítja a fogyasztókat, hogy nyersen egyenek e gyümölcsből.

A vörös áfonyából készült italt általában cukrozzák vagy valamilyen módon édesítik, hogy savasságát enyhítsék. Sokszor fanyarságát csökkentik azáltal, hogy más gyümölcslevekkel keverve fogyasztják. Unciánként egy teáskanál cukrot vagy nyírfacukrot keverve a vörös áfonya levéhez sokkal élvezhetőbbé válik annak íze.

Sokszor előfordul az is, hogy a vörösáfonyából kompótot, zselét vagy áfonyamártást készítenek. Az ilyen fogásokat hagyományosan a sült pulyka mellé kínálják, ami persze sosem hiányozhat a hálaadás ünnepi asztaláról. 

A vörösáfonya bogyóját a sütéshez is felhasználják, hiszen sokszor ezzel ízesítik a különböző muffinokat, kekszeket és süteményeket. Ritkább esetben előfordul, hogy a profi séfek a vörösáfonyának a levét használják fel arra, hogy a sós ételeknek enyhe fanyarságot kölcsönözzenek például a levesek és a pörköltek esetében.

A friss áfonyát le is lehet fagyasztani és akár 9 hónapon át fel is használhatjuk a különböző receptekben.

Az Egyesült Államokban jellemzően bort is készítenek a vörösáfonyából, de Kanadában is találunk ilyen termékeket. 

 

A vörösáfonya tápanyagtartalma 100 grammban (zárójelben a napi ajánlott mennyiség százalékos aránya található)

 

Energia 46 kcal (190 kJ)

Szénhidrát 12,2 g

- Cukrok 4,04 g

- Élelmi rost 4,6 g

Zsír 0,13 g

Fehérje 0,39 g

Víz 87,13 g

A-vitamin 3 ng (0%)

- Béta-karotin 36 pg (0%)

- Lutein és a zeaxantin 91 ug

B1-vitamin 0,012 mg (1%)

B2-vitamin 0,02 mg (2%)

B3-vitamin 0,101 mg (1%)

B5-vitamin 0,295 mg (6%)

B6-vitamin 0,057 mg (4%)

B9-vitamin 1 ng (0%)

C-vitamin 13,3 mg (16%)

E-vitamin 1,2 mg (8%)

K-vitamin 5,1 mg (5%)

Kalcium 8 mg (1%)

Vas 0,25 mg (2%)

Magnézium 6 mg (2%)

Mangán 0,36 mg (17%)

Foszfor 13 mg (2%)

Kálium 85 mg (2%)

Nátrium-2 mg (0%)

Cink 0,1 mg (1%)