A vörösáfonya tápértéke – apró bogyó, hatalmas beltartalom

A vörösáfonya apró, élénkvörös bogyókat hozó, örökzöld növény, amely elsősorban Észak-Európa, Oroszország, Kanada és az északi erdők savas talajain él meg. Hasonló családba tartozik, mint a jól ismert fekete áfonya, de íze savanykásabb, markánsabb, és tápanyagtartalmában is különleges helyet foglal el. A skandináv országokban, valamint Kanadában régóta szuperélelmiszerként tekintenek rá, hazánkban pedig egyre népszerűbb a bogyós gyümölcsök egészségtudatos fogyasztói körében.

A vörösáfonya energiatartalma alacsony, miközben vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban igen gazdag.

vörösáfonya

Főbb összetevői:

  • Vitaminok: C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin
  • Ásványi anyagok: mangán, réz, vas
  • Bioaktív anyagok: proantocianidinek (PAC), flavonoidok, fenolos vegyületek
  • Élelmi rost magas mennyiségben

A bogyók természetes savtartalmuknak és antioxidáns profiljuknak köszönhetően az egész szervezet egészségét támogatják, kiemelten az immunrendszerét és a húgyutakét.

A vörösáfonya felhasználása – több, mint lekvár

A vörösáfonya sokoldalú módon építhető be az étrendbe. Savanykás ízvilága miatt jól illeszkedik sós ételekhez, húsokhoz, vadételekhez, de természetesen édes kreációkban is megállja a helyét.

Nyers formában

  • friss gyümölcsként
  • smoothies, gyümölcssaláták komponenseként

Aszalva vagy szárítva

  • zabkásában, müzliben
  • egészséges nassolnivalóként

Feldolgozott formában

  • dzsemek, lekvárok
  • szószok (különösen vadak mellé)
  • gyümölcslevek és koncentrátumok
  • étrend-kiegészítők kapszula, tabletta vagy kivonat formájában

Magas savtartalma miatt reflux esetén óvatosan fogyasztandó, továbbá véralvadásgátlót szedőknek érdemes egyeztetniük orvossal nagy mennyiségű fogyasztás előtt, K-vitamin-tartalma miatt.

Érdekességek a vörösáfonyáról

  • A skandináv népek „az erdő piros aranyának” nevezik.
  • Természetes tartósító hatással bír, így a lekvárokhoz sokszor nem szükséges plusz tartósítószer.
  • A bogyók belseje nem piros, hanem halvány, a héj adja a ragyogó vörös színt.

A vörösáfonya támogatja a húgyutak egészségét, erős antioxidáns védelemmel látja el a szervezetet, hozzájárul a szív, érrendszer és emésztés egészségéhez, kiváló vitamin- és rostforrás, továbbá sokféleképpen felhasználható a konyhában is. Ez a különleges bogyó tehát nem csak finom és sokoldalú alapanyag, hanem értékes szuperélelmiszer, amelynek rendszeres fogyasztása hozzásegít egy egészségesebb életmód kialakításához.

 

Tőzegáfonya termékek

Pure ViVörösáfonya-kivonat 500ml

Pure Vi Vörösáfonya-kivonat 500ml

Természetes alapanyagokból készült, folyékony étrend-kiegészítő készítmény. 

Ár: 6690 Ft
Megnézem
Újdonság

Bioheal Tőzegáfonyaforte 70db

Bioheal Tőzegáfonya forte 70db

Kiemelkedően magas proantocianidin tartalma mellett (32 mg/2 kapszula) echinacea és aranyvessző kivonatot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez, illetve segítik szervezetünk védekező rendszerének működését.

Ár: 2895 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!