Vörösáfonya a koleszterinszint csökkentésére

A vörös áfonyalé igen gazdag antioxidánsokban, így segíthet megelőzni a különböző húgyúti fertőzéseket, de ezenfelül valószínűsíthető, hogy a koleszterinszintre is jótékony hatást gyakorol. A különböző kutatások olyan bizonyítékokat hoztak fel a vörös áfonyával kapcsolatban, melyek bizonyítottan állítják, hogy az áfonyalé növeli a jó, HDL-koleszterinszintjét és csökkenti a rossz, LDL koleszterinszintet. Azonban arra figyelni kell, hogy minden esetben cukrozatlan áfonyalevet fogyasszunk (vagy steviával, nyírfacukorral stb. édesített), hogy a cukor káros hatásait is elkerüljük.

Nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizzük az adott áfonyalé cukortartalmát, hiszen sok ilyen üdítőitalt agyoncukroznak, így tova vész a vörös áfonya jótékony, koleszterincsökkentő hatása. Csak olyan italt válaszunk, aminek alacsony a cukortartalma, ellenben C-, A-vitamin, valamint kalciumtartalma magas. 

afonya-juice

Egy skóciai kísérlet

A skóciai Rowett intézet munkatársai elvégeztek egy olyan kísérletet, mely arra irányult, hogy vajon az áfonyalé képes-e önmagában csökkenteni a koleszterinszintet és így megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Tíz egészséges nővel itattak napi szinten 750 ml vörös áfonyalevet, tízzel pedig placebot. A kísérlet előtt és után is sor került a koleszterinszintjük megmérésére. Azoknál a nőknél, akik áfonyalevet fogyasztottak jelentős mértékben csökkent az LDL koleszterinszintje, a HDL koleszterinszintben pedig nem történt változás. Az eredményeket 2006 márciusában publikálták az European Journal of Nutrition című folyóiratban.

Egy kanadai kísérlet

A British Journal of Nutrition 2006 augusztusában közzétett tanulmánya szerint az alacsony kalóriatartalmú áfonyalé segített az elhízott emberek esetében javítja a HDL koleszterinszintet. A HDL szint növekedése pedig az LDL koleszterinszint csökkenését eredményezte. A kísérletben résztvevők napi két csésze áfonyalevet fogyasztottak négy héten át. 

Tőzegáfonya termékek
Újdonság

Bioheal Tőzegáfonyaforte 70db

Bioheal Tőzegáfonya forte 70db

Kiemelkedően magas proantocianidin tartalma mellett (32 mg/2 kapszula) echinacea és aranyvessző kivonatot is tartalmaz, melyek hozzájárulnak az alsó húgyuti szervek egészségének megőrzéséhez, illetve segítik szervezetünk védekező rendszerének működését.

Ár: 2895 Ft
Megnézem

D-Mannose 500 mg kapszula120db (NOW)

D-Mannose 500 mg kapszula 120db (NOW)

D-mannózt tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula a húgyútak egészségéért. A közkedvelt d-mannóz por kapszulás kivitelben.

Ár: 9475 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!